Autonoom werk

“Het leed dat Rellie heet.”

Ik heb geprobeerd de energie van de mannen vast te leggen in beeld. De vriendschap, de lol maar ook de geleefdheid in de portretten. Ik wil graag deze mooie traditie, cultuur en vriendschap laten zien aan de rest van Nederland.

Uitgevoerde diensten
  • Autonoom werk
  • Fotografie
  • Expositie
  • Boek 'Goorse Biertent Rellie'

De Goorse Biertent Rellie. Even een stukje additionele info is misschien wel op zijn plaats. Jaarlijks vindt in de hoofdstad van de Hof van Twente het Goorse School- en Volkfeest plaats en het komt erop neer dat er vier dagen lang in een biertent voor het stadhuis bier gedronken wordt. Tradtioneel wordt dit feest afgesloten met de allegorische optocht door het stadshart van Goor. Voor meer background info over het Goorse School- en Volksfeest raad ik je aan om even te googlen.

 

Ik wil even wat verder ingaan op de Goorse Biertent Rellie. Een ruim tachtig koppen tellend groep mannen (en echt alleen mannen) die zes weken voor aanvang van ‘het feest der feesten’ al volop in beweging is om op geheel eigen wijze het Schoolfeest glans te geven. Als ambachtelijke metaalbewerkers trekken zij zich terug in ‘de loods’, waar ze in het diepste geheim werken aan hun pièce de résistance van de optocht. Goed om te vermelden is misschien wel dat zij nooit meedoen om de prijzen want ze zouden op die manier altijd met ruime voorsprong als eerste eindigen. Hun eigentijdse manier van werken is het best te omschrijven als een drietrapsraket met een groot randgebeuren. Het begint traditionelerwijs met de voorwagen (veurwage), gevolgd door de middenwagen en tot slot – je raadt het al – de achterwagen. Meestal ondersteund door stampende hardrock en metal en een immens rookgordijn worden de grote wagen omringd door de zogeheten Fietsbromgroep, omgebouwde brommers, motoren en andere tweewieligen. Je zou het eens met eigen ogen moeten zien, want woorden schieten daarin tekort.

 

Zoals gezegd, vanaf zes weken voor het Schoolfeest wordt er elke week op zondag vergaderd op verschillende locaties onder het genot van een riant aantal liters bier. Het lijkt een onbenullig gegeven, maar dat is waar het bijzonder wordt. Rellielid word je niet zomaar. Je moet voldoen aan de eisen (vaak natte-vinger-werk) van de ballotagecommissie en natuurlijk “getraind” drinker zijn. De mannen lopen qua leeftijd uiteen van 19 jaar en de oudste heeft de leeftijd van 83 jaar inmiddels aangetikt. De Rellie is een stukje Goorse cultuur, die ver over de landsgrenzen zelfs bekend is. Je committeert je eraan en onder het mom van ‘hoe gekker, hoe better’ leven zij dus ver voor de “normale” mens al toe naar het Goorse School- en Volksfeest. Er zijn geen cijfers bekend over het aantal kratten bier dat er door gaat, maar ik verzeker je dat dat er meer dan genoeg zijn.

 

Barbara Trienen: “Ik heb geprobeerd de energie van de mannen vast te leggen in beeld. De vriendschap, de lol maar ook de geleefdheid in de portretten. Ik wil graag deze mooie traditie, cultuur en vriendschap laten zien aan de rest van Nederland. Ze hebben de uitspraak ‘Het leed dat Rellie heet’ niet voor niks, en dat herhalen de partners van deze mannen dan ook regelmatig. Dit jaar bestaan ze 70 jaar en dat vond ik een mooie gelegenheid om deze Goorse Jongens vast te leggen. Ik heb altijd een fascinatie gehad voor de cultuur, de kwajongensstreken en de mannen zelf. Alle leden van de Rellie hebben een blauwe polo die ze het hele weekend dragen tijdens de Goorse School en Volksfeesten, die niemand anders bezit (tenzij je lid bent), en ik wilde altijd al zo’n polo. Helaas gaat dat niet zomaar; er rust haasteen mysterie rond deze mannen, een soort ongrijpbaar geheim waar je als buitenstaander geen grip op krijgt. De Rellie is in Goor en omstreken een groot begrip en men reist er stad en land voor af om de heren tijdens het laatste weekend van juni op zondag te zien paraderen door Goor. “

Fotografie van onderstaande beelden is gemaakt tijdens de expositie, door Melvin Winkeler.

This is where
you come in.